?

Microsoft Fabric

Microsoft Fabric, een innovatieve SaaS-oplossing, verenigt elementen van Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory. Het faciliteert data-analyse voor iedereen, aangedreven door AI zoals GPT-4 Copilot. Op deze pagina verkennen we de unieke eigenschappen van Fabric, de rol van het gegevensopslagpunt OneLake, en hoe dit platform datagestuurde besluitvorming ondersteunt.

wat is microsoft fabric?

Microsoft Fabric is een krachtige SaaS-oplossing, vergelijkbaar met Office365 en Power Platform. Het combineert nieuwe en bestaande componenten van Power BI, Azure Synapse en Azure Data Factory in één geïntegreerde omgeving. Hierdoor wordt een open data platform gecreëerd dat door zowel specialisten als niet-specialisten kan worden gebruikt.

Een opvallend kenmerk van Microsoft Fabric is de inzet van AI, zoals een Copilot (GPT-4), waarmee gebruikers sneller en efficiënter nieuwe rapportages kunnen creëren en data integraties kunnen opzetten.

Met Microsoft Fabric kunnen bedrijven snel en eenvoudig waardevolle inzichten creëren van hun data, zonder zich zorgen te maken over ingewikkelde instellingen of configuraties. Het maakt data toegankelijk voor iedereen, ongeacht technische vaardigheden.

software as a service.

Het verschil tussen Microsoft Fabric en zijn voorgangers, Azure Data Factory en Azure Synapse, ligt in het SaaS-model. Gebruikers hoeven geen afzonderlijke Azure-componenten aan te maken of te koppelen. Ze kunnen gewoon inloggen bij Microsoft Fabric en direct aan de slag gaan. Bovendien biedt Microsoft Fabric een eenvoudige prijsstructuur, waarbij gebruikers slechts één gecombineerde prijs betalen in plaats van een losse prijs voor elke Azure-dienst.

onelake.

OneLake is een essentieel onderdeel van Microsoft Fabric, het biedt een centrale data-opslagplaats voor alle soorten gegevens. Door alle data op één plek te bewaren, voorkomt OneLake dubbele opslag van gegevens binnen organisaties. Dit zorgt voor efficiënter gegevensbeheer en minimaliseert inconsistenties. Bovendien worden alle gegevens in open formaten bewaard, zoals het delta-parquet formaat, waardoor het gemakkelijker wordt om data te gebruiken en te delen.

Het centrale karakter van OneLake maakt het delen en samenwerken met gegevens tussen verschillende teams en afdelingen binnen een organisatie veel gemakkelijker. Hierdoor kunnen gegevens sneller en effectiever worden geanalyseerd, wat resulteert in beter onderbouwde besluitvorming voor de organisatie.

componenten van microsoft fabric.

Naast OneLake worden er binnen Microsoft Fabric verschillende “ervaringen” aangeboden. Deze ervaringen zijn afgestemd op specifieke gebruikersrollen. Hieronder worden deze ervaringen beschreven:

data factory.

Data Factory combineert de eenvoud van Power Query (low-code) met de schaalbaarheid en kracht van Azure Data Factory. Gebruikers kunnen meer dan 200 ingebouwde connectoren gebruiken om verbinding te maken met gegevensbronnen in de cloud en on-premises.

data warehouse.

De Data Warehouse-ervaring biedt uitstekende SQL-prestaties en schaalbaarheid. Het scheidt rekenkracht volledig van opslag, waardoor deze onafhankelijk van elkaar geschaald kunnen worden. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat alle gegevens opgeslagen worden in het open Delta Lake-formaat.

data engineering.

In de Data Engineering-ervaring maak je gebruik van het krachtige Apache Spark-platform voor gegevenstransformaties met behulp van notebooks en Spark-jobs. Deze toolset is speciaal ontworpen om aan de behoeften van Data Engineers te voldoen. Hiermee kunnen zij grote hoeveelheden gegevens manipuleren en integreren.

Microsoft Fabric biedt naadloze integratie met andere Microsoft-producten.

data science.

De Data Science-ervaring stelt je in staat om machine learning-modellen te bouwen en te operationaliseren. Het integreert met Azure Machine Learning om AI-experimenten te maken en te trainen. Data Scientists kunnen gegevens uitbreiden met voorspellingen en helpen om deze voorspellingen in BI-rapporten te integreren.

real-time analytics.

Deze ervaring helpt je bij het verzamelen van real-time analytics data, zoals metingen van IoT-apparaten en menselijke interacties. Deze data heeft vaak een semigestructureerd formaat, zoals JSON of tekst, en komt in grote hoeveelheden binnen met veranderende schema's. Traditionele datawarehouse-platforms kunnen moeite hebben met het verwerken van zulke grote datasets. Gelukkig biedt Real-Time Analytics een engine die speciaal is ontworpen voor de verwerking van real-time analytics data.

power bi.

Met Power BI kun je direct alle gegevens uit OneLake bekijken. Een nieuwe toevoeging in Power BI voor Fabric is het gebruik van DirectLake queries. Hiermee kun je gegevens rechtstreeks in OneLake opvragen zonder ze eerst te kopiëren naar een Power BI dataset. Dit voorkomt dubbele gegevens en maakt het gemakkelijker om snel waardevolle inzichten te krijgen en zakelijke kansen te ontdekken. Power BI helpt je om betere beslissingen te nemen en de prestaties van je bedrijf te verbeteren.

Voordelen

Het maakt data toegankelijk voor iedereen.
Naadloze integratie met andere Microsoft-producten.
Microsoft Fabric biedt een eenvoudige prijsstructuur.
OneLake biedt een centrale data-opslagplaats voor alle soorten gegevens.
Het maakt data toegankelijk voor iedereen.
Naadloze integratie met andere Microsoft-producten.
Microsoft Fabric biedt een eenvoudige prijsstructuur.
OneLake biedt een centrale data-opslagplaats voor alle soorten gegevens.

Gerelateerde cases

Geen items gevonden helaas.

Meer weten?

Neem contact op met

Ron van der Zandt

Heb je een vraag, wil je meer weten over onze diensten of wil je gewoon een keer kennismaken? Dat kan altijd.