?

Wijs & van Oostveen

Op weg naar een gemoderniseerd en toekomstbestendig cloud landschap
Wijs & van Oostveen (W&O), één van de grootste onafhankelijke vermogensbeheerders van Nederland, is al meer dan 30 jaar actief op de internationale financiële markten. Persoonlijke service, heldere afspraken en een doordachte aanpak zijn voor W&O belangrijke voorwaarden om met klanten samen te werken. Hiervoor is een moderne, beveiligde en een met wet- en regelgeving compliant zijnde IT-infrastructuur cruciaal om bedrijfscontinuïteit en klanttevredenheid te waarborgen.

Modernisering 

Wijs & van Oostveen (W&O) had de dringende behoefte om de in 2010 geïmplementeerde IT-infrastructuur te moderniseren en zocht hiervoor een managed hosting oplossing bij een externe IT-partner. Met het nieuwe IT-platform ziet W&O kansen om haar propositie beter aan de man te brengen. Daarnaast biedt het platform de flexibiliteit om haar bedrijfsprocessen en dienstverlening te optimaliseren. In Referit heeft W&O deze IT-partner gevonden.

Samenwerking

De samenwerking tussen W&O en Referit heeft als doel:

 • W&O met een managed hosting oplossing volledig te ontzorgen op IT-gebied;
 • Het maken van een eerste moderniseringsstap door het vervangen van bestaande hard- en software;
 • Te voldoen aan wet- en regelgeving van financiële toezichthouders;  
 • Toe te werken naar een volledig gemoderniseerd en toekomstbestendig cloud landschap.
Om blijvend te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen van haar klanten voelde Wijs & van Oostveen de dringende noodzaak om haar IT-landschap te moderniseren.

Veilig IT-systeem  

In 2021 vroeg W&O Referit om hulp bij het leveren, ontwikkelen en beheren van een toekomstbestendig en veilig IT-systeem.  

De eerste stap was het verplaatsen van de IT-infrastructuur van gedeeltelijk on-premise bij W&O en gedeeltelijk in een datacenter in Amsterdam, naar één van de Nederlandse datacenters van Referit.

Hierbij is gezorgd voor beveiligde internet toegang door het gebruik van firewall, spamfilter, webfilters en VPN-configuratie. Ook is er gezorgd voor ontsluiting van het lokale kantoor netwerk in Amsterdam en van de thuiswerkplekken. Alle werkplekken zijn aan Intune gekoppeld. Referit kan hierdoor de werkplekken via het internet beheren.

In geval van calamiteiten borgt een back-up en restore oplossing dat de servers van W&O binnen een afgesproken timeframe weer in de lucht zijn. Hiermee wordt de mogelijke schade van gedupeerde klanten geminimaliseerd of wordt er voorkomen dat zij überhaupt schade leiden.        

Bedrijfskritische applicaties

Een belangrijke taak van het IT-systeem is het hosten van het automatiseringssysteem. Dit automatiseringssysteem bestaat uit drie onderliggende on-premise en bedrijfskritische applicaties (CRM, effectenadministratie en het handelssysteem). W&O oriënteert zich momenteel op vervangende en innovatieve SaaS applicaties. Zodra deze zijn gevonden is voor W&O het pad vrij om te bewegen naar een volledig gemoderniseerd cloud landschap. 

Managed hosting datacenter Referit

De nieuwe IT-infrastructuur gebruikt een managed hosting oplossing in het datacenter van Referit. De business applicaties worden gehost op standaard software, zoals Windows Server 2019 en SQL Server 2019. Dit betekent dat legacy applicaties van het automatiseringssysteem hun kritische werk kunnen blijven doen totdat W&O vervangende SaaS applicaties heeft.  

DORA en getroffen maatregelen

Vanaf januari 2025 moeten alle financiële organisaties voldoen aan de eisen van de Digital Operations Resilience Act (DORA). DORA is een Europese verordening met als doel dat financiële organisaties hun IT-risico’s beter gaan beheersen en daarmee weerbaarder worden tegen cyberdreigingen.

In het kader van DORA hebben W&O en Referit de volgende maatregelen getroffen:

 • Het IT-systeem van W&O is weerbaar tegen IT-incidenten en cyberaanvallen;
 • W&O en Referit hebben een exit strategie afgesproken. Hiermee kan het contract per direct worden ontbonden;
 • W&O heeft de garantie dat alle data in het datacenter van Referit in Nederland staat;
 • Referit is ISO 27001 (informatiebeveiliging) gecertificeerd.

Voordelen voor W&O

Door de vervanging van bestaande hard- en software en een aantal architecturale aanpassingen kan W&O sneller inspelen op ontwikkelingen in haar markt. Dit heeft geleid tot meer belangrijke voordelen:  

 • Bedrijfscontinuïteit is beter gewaarborgd;
 • Door de managed hosting oplossing wordt W&O volledig ontzorgd;
 • Security is gemoderniseerd waardoor gegevensdiefstal wordt geminimaliseerd;
 • Gegevens worden verwerkt volgens de GDPR wetgeving.
 • De oplossing is compliant met DORA eisen.

Meer weten? Contacteer directeur W&O

Wilt u meer weten over hoe Referit, Wijs & Van Oostveen, helpt bij het moderniseren van haar IT-omgeving? Directeur, Steven Sarphatie, is van harte bereid om u meer te vertellen over de samenwerking met Referit en wat de voordelen hiervan zijn voor zijn bedrijf en klanten. U kunt Steven bereiken via onderstaande contactgegevens. Hij is ervan op de hoogte dat u contact opneemt.

Wijs & van Oostveen

Toekomstvisie

Met de realisatie van de eerste moderniseringsslag is W&O klaar voor het volgende doel: het realiseren van een volledig gemoderniseerd cloud landschap.

Steven Sarphatie: "Ik heb geen zorgen meer sinds ik weet dat Referit de IT-security van mijn bedrijf goed heeft geregeld".