Q&A

Q&A

Wat zijn de meest gestelde vragen en misvattingen rondom Cloud computing? In de antwoorden hieronder zullen we je alles duidelijk uitleggen, en een verrassend licht werpen op wat werken in de Cloud nu echt betekent.

1. Is de opslag van data via de cloud per definitie onveilig en kwetsbaar?

Anders dan men denkt, is de cloud de veiligste plek om je data op te slaan.

 

Er zijn ondernemers die nog steeds zweren bij dataopslag op hun server op kantoor met een back-up op een externe harde schijf, die dan elke avond wordt meegenomen. Buiten het feit dat deze vorm van dataopslag omslachtig en tijdrovend is, is het ook kwetsbaar. Dataopslag op één plek is zeer risicovol.

 

Mocht er iets gebeuren op kantoor, zoals brand of inbraak, dan is jouw data gecompromitteerd, om nog niet te spreken over de beveiliging tegen hackers. Vandaag is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor datarecuperatie. Maar jezelf verzekeren tegen het verlies van de economische waarde van je data is veel lastiger. Zelfs indien je, in het beste geval een back-up hebt is het installeren hiervan op verschillende computers erg tijdrovend.

Als er een instantie is voor wie dataveiligheid van vitaal belang is, dan is het wel een bank. En wat blijkt? De Nederlandse Bank adviseert banken om de dataopslag diensten van Google en Amazon te gebruiken. Werken in de Cloud dus.

 

Voor ondernemingen die Cloud dataopslag diensten aanbieden, is het verlies van data een aanslag op hun geloofwaardigheid. Ze zullen veel meer geld investeren in het beveiligen van data dan een onderneming dit als nevenactiviteit doet. Het is immers hun corebusiness en hun omzet is direct hieraan verbonden.

2. Is de overgang naar werken in een volledige Cloud-digitale infrastructuur moeilijk?

De overgang naar een integrale IT in de Cloud is verrassend gemakkelijk en biedt voordelen.

 

Met een strak Cloud migratieplan verloopt de overgang naar een integrale IT in de Cloud vrij soepel.

 

Zeker wanneer het migratieplan ook een stapsgewijze begeleiding voorziet. Als je bedenkt dat een volledige migratie mogelijk is tijdens weekends of op rustige momenten met behoud van alle routineprocessen, dan is de overgang zelfs naadloos.

 

Bedenk ook dat een Cloud integratie van je Microsoft Office infrastructuur toegang geeft tot extra functionaliteiten zoals SharePoint, Microsoft Dynamics, enz.

 

Met data op één plek is de integratie tussen verschillende applicaties beter en sneller.

3. Het inhuren van diensten of applicaties via Referit, is dat duurder dan wat ik nu heb?

Jouw IT infrastructuur door ons laten beheren levert juist geld op.

 

Het beheren van de IT-infrastructuur gaat veel verder dan de aankoop van de programma’s, de server en het maken van back-ups. Er zijn verborgen kosten die je onder de streep meer doen uitgeven dan je lief is. Voor elke onderneming is de rendabiliteit van alle processen een must. Verborgen kosten zijn een aanslag op je winst. Voor elke onderneming kan dit de investeringsruimte beperken.

 

Referit kan jou hulpmiddelen ter beschikking stellen die jou enerzijds bewust maakt van de Total Cost of Ownership van jouw IT-infrastructuur en tegelijkertijd verborgen kosten zichtbaar maakt. Hierbij wordt jouw gehele bedrijf onder de loep genomen.

4. Jouw tijd kost niets?

Elk uur dat je niet besteedt aan jouw corebusiness kost je geld.

 

De passie voor ondernemen wordt gedreven door de kernactiviteiten van je business. Minder bezig zijn met deze kernactiviteiten ondermijnt de passie voor je business met het risico dat de motivatie voor ondernemen afneemt. Dit is een valkuil waar veel ondernemers in trappen.

 

Elk uur kan je immers maar één keer besteden. Tijd die je uit noodzaak moet uittrekken voor nevenactiviteiten en -processen is tijd die je niet kunt besteden aan jouw kernactiviteiten. Maar juist deze kernactiviteiten dragen direct bij tot je omzet. Niet alleen is dit drainerend, maar je moet extra uren draaien om alles gedaan te krijgen. Dit is op lange termijn niet houdbaar. Op termijn gaat jou dit meer kosten dan je lief is.

 

Automatisering is hiervoor de oplossing. Je hebt minder mankracht nodig wat op zich al een kostenbesparing is. Ook draagt automatisering bij tot gestroomlijnde processen waar je meer controle over hebt. Mocht het proces ooit haperen, dan kan je sneller ingrijpen en het proces terug aan de praat krijgen. Ook dit is een besparing. Kortom, door een gedegen automatisering maak je ruimte vrij binnen jouw onderneming.

Bedenk dat je verloren tijd niet terug kan krijgen. Tijd is waardevol, omdat het onvervangbaar is.

5. Is een IT infrastructuur op basis van een abonnement duurder?

Een IT infrastructuur op basis van een abonnement is juist goedkoper.

 

Het principe van een abonnement is gebaseerd op de spreiding van investeringen, kosten en inkomsten over meerdere klanten. Dit geldt voor alle abonnementen. Hierdoor ontstaat een optimale verhouding tussen kosten en inkomsten.

 

Wanneer we investeringen voor aanschaf van programma’s, kosten voor updates en de tijd voor het updaten, onderhoud, back-ups, beveiliging en de kosten van een IT’er optellen, dan kom je zonder abonnement veel duurder uit. Bij een abonnement zijn alle genoemde kosten inclusief. Bij een systeem in eigen beheer zijn deze kosten exclusief en moeilijk in te schatten.

 

Een IT-infrastructuur in de Cloud biedt ook de voordelen van een One Source Data Management (OSDM). Deze vorm van informatielogistiek harmoniseert al jouw data, waardoor onder andere het risico op informatieconflicten, fouten of dubbele data voorkomen kan worden. Niet geharmoniseerde data kunnen verkeerde informatie genereren die grote gevolgen kan hebben voor jouw klanten. Naast het veroorzaken van irritaties bij je klanten kan verkeerde informatie bij herhaling de relatie met deze klanten schaden. Dat kost veel meer dan een abonnement. Bovendien zorgt dataharmonisatie ervoor dat je meer met jouw data kan doen, op een efficiëntere en soepele manier.

6. Met het uitbesteden van het inrichten van een IT-infrastructuur geef je de controle toch uit handen?

Besteedt de inrichting van je IT-infrastructuur uit en je verhoogt de controle over jouw onderneming.

 

Als we het hebben over computers en IT-systemen staat één ding vast: het evolueert constant. Een evolutie in de computerwereld is dat je meer data op een kleinere oppervlakte kunt bewaren. Computers worden kleiner en krachtiger. Een andere evolutie is dat dankzij het snelle dataverkeer via de glasvezelkabel data niet meer lokaal, maar op afstand opgeslagen kan worden. Je hoeft geen grotere harde schijf op je computer te hebben om meer data op te slaan. Je harde schijf staat niet meer op je computer, maar bevindt zich op afstand. Anders gezegd, alleen de locatie van je harde schijf verandert — verder niets. De wereld evolueert onherroepelijk naar een Remote & Mobile Business-aanpak.

 

Anders dan je zou denken, kan het uitbesteden van een IT-infrastructuur juist meer controle bieden. Zodra het IT-beleid door jou is bepaald, kunnen je medewerkers zelf naar wens de tools inrichten. Het is moeilijker om controle te hebben over data die jouw medewerkers op hun lokale harde schijf hebben. Door de inrichting van je IT-infrastructuur uit te besteden, heb je toegang tot een specialist die ervoor zorgt dat jij bepaalt wie welke data mag zien of aanpassen. Hierdoor heb je meer controle over de data binnen je onderneming en over jouw digitale vastgoed.

7. Kan voor IT’ers binnen mijn onderneming de dienstverlening van Referit als een bedreiging worden gezien?

De nieuwe IT’er lost geen problemen op, maar voorkomt ze.

 

Wij zien het op een manier dat je IT’ers kunt stimuleren om een creatieve(re) rol te gaan spelen binnen je bedrijf. We bedoelen hiermee dat de rol en taken van een IT’er kunnen verschuiven van routinetaken naar proces-engineering. Op dit niveau kan een samenwerking ontstaan met Referit.

De IT’er heeft dan tijd en ruimte om zich te concentreren op bedrijfseigen processen en kan optimaal gebruik maken van de door ons ingerichte IT-infrastructuur. Kortom, zorgeloos werken in de Cloud dus!

Bitnami