sim registratie

Misdaad te lijf met landelijke SIM registratie

Als je een mobiel abonnement afsluit dan hoort daar automatisch een simkaart bij, een klein kaartje dat je in je telefoon stopt. Je provider weet precies welk simkaartnummer bij je abonnement hoort. Als je doorgeeft dat je telefoon gestolen is, kan hij meteen je simkaart blokkeren zodat een ander niet op jouw kosten kan bellen. Mooi zo!

 

Nooit meer anoniem bellen

 

In Nederland heeft meer dan 90% van de telefoongebruikers een mobiel abonnement, maar dat is een uitzondering. Er zijn nog heel veel landen waar prepaid de standaard is. Je koopt een simkaart bij de supermarkt, plaatst hem in je telefoon en bellen maar.

Bij een prepaid telefoonkaart, ligt niet vast welk simkaartnummer aan een persoon is gekoppeld. Je kunt dus anoniem bellen en dat is iets waar handige criminelen graag gebruik van maken. Daarom geldt in veel landen al een registratieplicht bij het aanschaffen van prepaid simkaarten. De gegevens van de houder worden dan samen met het unieke simkaartnummer vastgelegd in de database van je provider of een centrale database op landelijk niveau.

Referit heeft met zijn Central Database Solutions veel ervaring met het ontwikkelen en uitrollen van systemen die dit soort processen ondersteunen. Ook voor het registreren van simkaartnummers hebben we een eigen oplossing ontwikkeld.

 

IMEI versus SIM. Hoe zit het ook weer?

 

Om te kunnen bellen heb je naast een simkaart ook een mobiele telefoon nodig. Die hebben allebei een uniek ID: het IMSI (International Mobile Subscriber Identity) en het IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity).

• Het IMEI-nummer wordt al in de fabriek aan het toestel wordt gekoppeld. Het is een soort serienummer dat nooit kan veranderen, wat er ook gebeurt.

• Elke simkaart heeft een IMSI nummer, een unieke code waarmee je telefoon verbinding maakt met het mobiele netwerk van de provider. Dit nummer is niet hetzelfde als het nummer dat op je simkaart staat gedrukt.

 

Om de illegale handel in mobiele toestellen te ontmoedigen, leggen steeds meer landen de uitgegeven IMEI-nummers vast in een CEIR (Central Equipment Identity Register). De SIM registratie is in principe veel eenvoudiger en heeft een ander doel. Opsporings- en inlichtingendiensten gebruiken het bv. om de locatie van te achterhalen van mensen die bij terrorisme of een (mogelijke) misdaad zijn betrokken. Daarnaast maakt SIM registratie het ook mogelijk beter op te treden tegen fraude met SIM-swapping.

 

SIM-swapping?

 

Bij SIM-swapping draait het om identificatieroof. Oplichters stelen je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum e.d.) en identificatiegegevens ( ID-nummer of vingerafdruk). Met die informatie nemen ze contact op met je telecomprovider. Die zal een aantal controlevragen stellen om te checken of ze inderdaad de juiste persoon spreken. Als die vragen goed beantwoord worden, dan gaat de provider ervan uit dat ze met jou spreken en zijn de poppen aan het dansen.

De criminelen vragen je provider om je telefoonnummer over te zetten op een andere simkaart. Vervolgens nemen ze al je accounts over en maken het geld over naar hun eigen rekening.

 

De oplossing van Referit

 

Met een SIM database kunnen dit soort praktijken beter opgespoord worden omdat precies vastligt wie de eigenaar is van een bepaald simkaartnummer. Hoewel verplichte SIM registratie in Nederland nooit van de grond is gekomen, kiezen steeds meer landen ervoor dit wel te doen.

Als Referit hebben we een oplossing ontwikkeld om het complete proces te faciliteren: een database waarin alle simkaartnummers op naam zijn geregistreerd door het vastleggen van ID’s, vingerafdrukken of foto’s (gezichtsherkenning). Alle providers kunnen eenvoudig aansluiten en hun data realtime doorsturen zodat de database altijd up-to-date is. Dit is niet alleen makkelijk en efficiënt maar deze persoonlijke gegevens worden ook erg goed beschermd.

 

Meer weten over SIM registratie?

 

Neem gerust contact op met Patty de Haan op 06 13224794. Zij vertelt je graag meer over onze CDB oplossingen.

 

 

 

Bitnami