IMEI registratie_ IMEI registration

Central Database Services IMEI

De beste manier om diefstal van mobiele telefoons te voorkomen

 

In Nederland heeft bijna iedereen wel een mobiele telefoon. Wereldwijd zijn er zo’n 5 biljoen mensen met een mobiele telefoon en dat aantal neemt alleen maar toe. Vooral smartphones zijn erg populair. Niet alleen bij ons, maar ook in andere delen van de wereld zoals China, India en Indonesië. Geen wonder dat er een levendige zwarte markt is in gestolen en illegaal geproduceerde telefoons. Om deze ongewenste handel tegen te gaan, scherpen steeds meer landen hun beleid aan en te ontwikkelen.  Zo hebben landen als Indonesië en India inmiddels een landelijke database ingericht waarmee ze illegale telefoons kunnen opsporen. Referit is een van de weinige IT bedrijven in de wereld die een dergelijk systeem kan inrichten en beheren.

Patty de Haan is projectleider bij Referit en legt uit hoe zo’n oplossing er globaal uitziet:

 

De oplossing van Referit

 

“Met onze Central Database Services bieden we de mogelijkheid om data van een bepaald land op één centrale plaats vast te leggen en te beheren. Die gegevens kunnen alle providers vervolgens raadplegen en gebruiken, bijvoorbeeld voor het porteren van nummers. Een soortgelijke oplossing hebben we ook voor het landelijk registreren van IMEI- nummers. Dat wordt ook wel een CEIR (Central Equipment Identity Register genoemd.

 

IMEI ?!

 

Elk mobiele device heeft een uniek IMEI nummer dat onlosmakelijk met het toestel is verbonden. Dat nummer verandert nooit. Zelfs niet als je van provider wisselt of het toestel op een andere naam zet. Door een centrale administratie in te richten waarin vastligt wie de rechtmatige bezitter van een IMEI nummer is, kun je dus gestolen of illegale toestellen heel gemakkelijk traceren en onbruikbaar maken.

 

Zo werkt de centrale registratie

 

Een Centrale IMEI Registratie werkt alleen als alle landelijke providers eraan meewerken.  De database heeft interfaces met alle operators die een lijst hebben met alle IMEI nummers van de toestellen die actief zijn, inclusief de telefoonnummers die eraan gekoppeld zijn. Deze IMEI nummers worden aangeleverd via API’s of sftp. Vervolgens voeren we voor elk nummer een aantal controles uit die stapsgewijs worden doorlopen.

    1. Heeft het nummer het juiste formaat en voldoet het aan het LUHN algoritme?

 

    1. Komt het nummer voor op de lijst met gestolen toestellen of een andere blacklist?

 

  1. Is het toestel officieel geïmporteerd? Voor deze laatste check is een goede registratie nodig is van alle ingevoerde toestellen. Helaas ontbreekt die vaak zodat de controle in de praktijk nauwelijks gebruikt wordt.

 
Als het IMEI-nummer alle controles goed doorstaat, dan wordt het toestel op de whitelist geplaatst. Is dat niet het geval, dan komt hij op de blacklist terecht.

Na de initiële controle van het nummer, zal de operator al het telefoonverkeer van het bewuste toestel gewoon doorzetten zolang de operator het niet alsnog als gestolen heeft aangemeld. Daarna kunnen ook andere partijen als de douane, politie of regelgevers toegang krijgen tot de database om nummers  te checken of toe te voegen aan de zwarte lijst.

 

Wereldwijde belangstelling

 

Enkele landen die al een landelijke registratie voor IMEI nummers hebben ingevoerd, zijn Australië, Egypte, India en Turkije. Het probleem is echter dat de illegale handel zich steeds meer verplaatst naar de buurlanden. Het land wordt overspoeld met gesmokkelde telefoons uit China waardoor de overheid veel importheffingen misloopt. Een Centraal Registratie Systeem voor IMEI nummers moet daar een eind aan maken.

 

Hoe staat Nederland ervoor?

 

In Europa lopen we opvallend genoeg flink achter als het gaat om het vastleggen van illegale toestellen. Als je telefoon wordt gestolen, kun je je provider vragen om je SIM-card te blokkeren maar je toestel is een ander verhaal. Dat gebeurt niet automatisch en niet alle providers hebben daar de faciliteiten voor. Bovendien gaan veel ‘geblokkeerde’ smartphones naar het buitenland waar ze met een nieuwe SIM card weer bruikbaar zijn. Heel irritant!

 

Help illegale smartphones de wereld uit

 

Het is altijd een vervelend idee, dat iemand anders  profiteert van jouw duurbetaalde telefoon. Zeker omdat Referit een goede oplossing heeft om het probleem voor eens en altijd op te lossen! Als alle landen hun IMEI registratie goed regelen, heeft het stelen van smartphones geen enkel nut meer.  Wij zeggen: doen!

 

Wil je meer weten over onze Central Database Solutions? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

 

Neem contact met ons op

 

 

 

Bitnami