Menselijke factor belangrijk in succes cloud - Referit
3744
post-template-default,single,single-post,postid-3744,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Menselijke factor belangrijk in succes cloud

Menselijke factor belangrijk in succes cloud

Na een grootschalig cloud-onderzoek uitgevoerd door Binx.io, Computable en Xebia DevOps, onder 122 business professionals zijn er een aantal interessante uitkomsten gekomen. Met de meest opvallende uitkomst dat het succes van de cloud toch echt afhankelijk is van de menselijke factor.

Tijdens dit onderzoek is er gekeken naar de cloud strategie, toepassing, training, aantrekken van talent en de huidige trends. De cloud survey werd gehouden onder professionals van grote global organisaties tot aan kleinere MKB’s waarvan de 65% uit de IT sector.

 

De uitdaging ligt niet bij de technologie maar bij de toepassing ervan

De meeste organisaties die nog niet met de cloud werken zien het meer als een zakelijke reden om over te stappen dan een om ook kosten te besparen. Feit is wel dat binnen 5 jaar de bedrijven die nog niet zijn overgestapt de buitenbeentjes zullen zijn. Terwijl de cloud platformen steeds beter worden ligt de uitdaging niet meer bij de technologie, maar hoe het wordt toegepast binnen een organisatie.

84% van de ondervraagden geeft aan dat zij een vorm van cloud technologie gebruiken binnen hun eigen infrastructuur of applicaties. Het gebruik ligt het hoogste bij deelnemers die werken met systemen en applicaties, met 91%.

 

‘’56% van de professionals geven aan dat zij verwachten binnen 1 tot 5 jaar wel gebruik te maken van cloud oplossingen als dit nu nog niet (geheel) het geval is. En 33% verwacht dat dit binnen een jaar zal gebeuren.’’

 

Bij grotere bedrijven zien we juist dat cloud technologieën nog het minste worden toegepast met ‘maar’ 67%. Dit heeft waarschijnlijk te maken met grotere uitdagingen voor zulke bedrijven waar ze mee te maken krijgen tijdens een overgang. Vaak houdt het in dat ze hun algehele manier van werken moeten herzien. 56% van de professionals geven aan dat zij verwachten binnen 1 tot 5 jaar wel gebruik te maken van cloud oplossingen als dit nu nog niet (geheel) het geval is. En 33% verwacht dat dit binnen een jaar zal gebeuren.

 

Meest populaire cloud providers

Microsoft Azure staat strak bovenaan met 55%, gevolgd door Amazon Web Services (AWS) met 49% en Google Cloud Platform met 28%. Opvallend is dat maar 4% van de overvraagden gebruik maakt van SAP, wat vooral bij grotere organisaties de grootste concurrent van Microsoft zou moeten zijn.

Bij de groep van ondervraagden die nog geen cloud toepassingen gebruikt is de verwachting ook het grootst dat zij gebruik gaan maken van Microsoft Azure (44%). Weer opvallend is dat niemand van deze groep verwacht om gebruik te gaan maken van SAP.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen

Verreweg de grootste uitdaging ziet deze groep in het veranderen van hun huidige manier van werken. Maar liefst 44% denkt dat dit het lastigste zal zijn bij een overgang. Verder geven zij ook aan dat ze geloven dat hun organisatie er niet gauw vlekkeloos gebruik van zal kunnen maken,  ook door een gebrek aan kennis. 28% heeft nog zorgen met betrekking tot privacy. Maar 17% ziet de kosten of beveiliging als een obstakel.

Dit reflecteert zich ook in hoe de meeste organisaties nu te werk gaan. Zij beginnen op kleine schaal en breiden dit steeds verder uit wanneer hun kennis over het gebruik verbetert. Wanneer er plannen zijn om dit op grotere schaal aan te pakken betekent dit ook dat het een grote impact zal hebben op de huidige processen en verantwoordelijkheden.

Als er een sterke basis is gelegd, goed naar deze processen is gekeken en waar het aangepast kan worden dan pas kan het volledig worden uitgerold. En op die manier kunnen bedrijven er ook het grootste voordeel uit halen.

Binnen dit onderzoek bleek dat Team Managers zich het meeste zorgen maken om kosten (40%). Terwijl de eindgebruikers zich het meeste zorgen maken over de veranderde manier van werken (100%!). Het is uiteraard even wennen als je dagelijkse werkzaamheden er iets anders uit gaan zien. Deze uitdaging kan natuurlijk weggenomen worden door de wijzigingen zoveel mogelijk aan de technische kant te laten (zodat de eindgebruikers hier geen last van hebben) en de uit te voeren taken zelf juist te vergemakkelijken.

 

‘’Deze uitdaging kan natuurlijk weggenomen worden door de wijzigingen zoveel mogelijk aan de technische kant te laten (zodat de eindgebruikers hier geen last van hebben) en de uit te voeren taken zelf juist te vergemakkelijken.’’

 

Meer flexibiliteit dankzij de cloud

Een grote groep van 67% geeft aan dat flexibiliteit een van de grootste voordelen is die zij ervaren met de cloud. Verder vind 49% van gebruikers het belangrijk om kosten te besparen door werkzaamheden en processen efficiënter te maken. Ook geven ze aan dat ze het belangrijk vinden om innovatief te zijn en te blijven, daarbij vinden velen het makkelijker om mee te werken. Ook de vlottere time-to-market, betere beveiliging en capaciteit m.b.t. online drukte zoals in de retail of gaming sector kwamen als belangrijke voordelen uit de bus.

Het gedeelte van de ondervraagden die er nog geen gebruik van maken ervaren het net iets anders, bij deze groep is ook flexibiliteit de belangrijkste reden (72%). Maar dit wordt direct gevolgd door de behoefte naar innovatie en om hun time-to market te verbeteren (met 44% en 39%). Opmerkelijk is dat maar 17% van die groep denkt dat het makkelijker is om mee te werken.

 

Welke trends zien we aan de horizon?

Het is niet heel verrassend dat de meest populaire cloud diensten van nu te maken hebben met infrastructuur, SAAS (software as a service) en file sharing en back-ups. Deze bestaan immers alweer een aantal jaar. Daarom is er vooral gekeken naar wat er de komende jaren wellicht meer gebruikt zal gaan worden.

 

Big Data en Machine learning momenteel nog niet veelvuldig gebruikt. De verwachting is echter wel dat deze flink aan populariteit toe zullen nemen. De meeste gebruikers zaten met bovenstaande uitkomsten vrijwel op één lijn.

 

Maar hoe haal je de juiste kennis in huis?

Twee derde van alle organisaties vindt het lastig om de juiste cloud engineers te vinden. In het bijzonder Team Managers, die over het algemeen de taak bedeeld krijgen om deze te vinden.

 

‘’Nu dat cloud-platformen steeds volwassener worden is het steeds belangrijker om hier professionals voor in te schakelen.’’ 

 

Er heerst een sterke behoefte om mensen te vinden die diepgaande kennis hebben m.b.t. cloud platformen. En om deze op moderne manieren  te implementeren. Nu dat cloud-platformen steeds volwassener worden is het steeds belangrijker om hier professionals voor in te schakelen. Een interne cursus of zelfstudie wat nu nog vaak voorkomt volstaat simpelweg niet meer om alles correct in te richten.

Benieuwd hoe een aantal van onze klanten dit hebben aangepakt? Lees een aantal van onze klantcases om inspiratie op te doen en te lezen hoe dit in zijn werk gaat!

 

Meer weten over cloud technologie? Referit zit al ruim 10 jaar in de cloud business en is meegegroeid met alle ontwikkelingen. Neem gerust eens contact met ons op via onderstaande button.

Neem contact met ons op

 

 

Linda Kruijswijk